Барабани змінили конструктори за 950 тисяч гривень: скандальними закупами для укриттів Києва зайнялася прокуратура ФОТО

За вивчення історії з купівлею барабанів та сковорід для укриттів взялися й депутати Київради.

Овочерізки на півтора мільйона, пароконвектомат за пів мільйона гривень і барабани на 891 тисячу – це закупи у Дніпровському районі столиці для укриттів у садочках і школах. Все найкраще дітям – аргументувало свої закупи керівництво Управління освіти, йдеться в ТСН.

Дніпровський район розташований на лівому березі столиці. В ньому понад сотню шкіл і садочків, і для їхніх укриттів закупили техніку, від якої вже з тиждень трясе суспільство.

Свою нову овочерізку місцеві освітяни називають робокопом, її купили до садочка для укриття за 132 тисячі. “Воно стояло в укритті, але зараз дали дозвіл ходити стороннім особам. Тому ми відповідно до наказу підняли наверх, і воно зберігається. За годину така машина переробляє 500 кг овочів і 300 кг пюре”, – пояснюють у садочку, чому овочерізка не в укритті, для якого її закупили.

Свою нову овочерізку місцеві освітяни називають робокопом / ©
Свою нову овочерізку місцеві освітяни називають робокопом

Купити цю машину, кажуть, планували давно в рамках реформи харчування. Гроші передбачили ще до початку повномасштабного вторгнення, і витратити їх велика війна не завадила. “В жовтні почалися атаки на українську енергосистему, нам потрібно було терміново ухвалювати рішення, як харчувати дітей, і тоді, зважаючи на складні умови, було ухвалене рішення закупити саме таке обладнання”, – розповідає керівниця адміністративно-господарчого відділу Управління освіти Дніпровського району Києва Ольга Дроздова.

Без світла воно, щоправда, працювати не може. Овочерізок для укриттів у закладах освіти купили 12 штук і витратили понад півтора мільйона гривень.

А в ліцеї того ж району хизуються купленою для укриття багатофункціональною “сковородою”. Вона має тачскрин і флешпам’ять, компот у ній вариться всього за 10 хв. Придбали в укриття ще й пароконвектомат – це велика духова шафа, в якій готується їжа, зокрема за допомогою пари. Обидві покупки стали в півтора мільйона гривень. “Ці кошти не передбачалися для лікарні, військових. А конкретно по цій статті – капітальних видатків на харчоблоки – на реформування харчоблоків. Особисто я пишаюся, що ми змогли придбати ці речі і якісно харчувати”, – каже директорка закладу Катерина Фоя.

В ліцеї того ж району хизуються купленою для укриття багатофункціональною “сковородою” / ©
В ліцеї того ж району хизуються купленою для укриття багатофункціональною “сковородою”
Придбали в укриття ще й пароконвектомат – це велика духова шафа, в якій готується їжа, зокрема за допомогою пари / ©
Придбали в укриття ще й пароконвектомат – це велика духова шафа, в якій готується їжа, зокрема за допомогою пари

Думку директорки не сильно підтримує громадськість. Максим одним із перших запостив у Мережі дивні закупівлі Дніпровського управління освіти. Натрапив на них випадково, коли шукав на “Прозорро”, чи не купується щось для ремонту укриття біля будинку мами. Він знає, що за законодавством, купівля будь-чого для укриття відбувається за спрощеною процедурою. “Купуєш, оминаєш процедуру, напряму у постачальника, прикриваючись укриттям, а купуєш для харчоблоку. То, вибачте, так можна купити і “Мазераті” для укриття і аргументувати, що це підвозити воду для укриття”, – переконаний він.

Елітної автівки ще нема, а барабани вже є. У Дніпровському районі минулого місяця закупили музичні інструменти для психологічного розвантаження дітей в укриттях під час повітряних тривог. Це барабани різних розмірів і з комплектом молоточків до них. Загалом на 952 тисячі. Як це – барабанити під час тривоги в укритті: мережі миттю вибухнули численними мемами. Але на практиці – коли лунає повітряна тривога, малеча спускається до укриттів і щосили б’є в барабани.

У дітей барабани доведеться все ж забирати / ©
У дітей барабани доведеться все ж забирати

Керівниця районного управління освіти нічого крамольного в цьому не бачить. Гупати в укритті, щоб не чути гупання на вулиці, каже, радять психологи.

Та згодом все ж повідомили, що барабанів все-таки не буде. Управління освіти Дніпровського району відмовилося від них. Там повідомили, що розривають договір на закупівлю музичних інструментів через резонанс і те, що громадськість не сприйняла нових методик зняття стресу в укриттях. За барабани вони ще не встигли розрахуватися, тож гроші продавцеві повертати не потрібно. Але їх уже встигли роздати по школах і садках: отже, у дітей доведеться все ж забирати.

Експерти-міжнародники дослідили, що саме для київських сховищ купують на “Прозорро”, і зокрема, Дніпровський район столиці, який є лідером витрат. До овочерізок щодо вартості питань немає, барабани – ще рахують. Найбільше зацікавили стільці, які закупило Управління освіти Дніпровського району в кількості 6,5 тисячі штук. За один виклали 750 грн. “200-250 грн на кожному стільці потенційно може бути переплата. Майже 2 млн грн переплата на одній закупівлі на стільцях”, – каже заступник виконавчого директора Transparency International Ukraine з інноваційних проєктів Іван Лахтіонов.

200-250 грн на кожному стільці потенційно може бути переплата / ©
200-250 грн на кожному стільці потенційно може бути переплата

Вони подали заяву про можливі зловживання до прокуратури, там питання вже вивчають, зареєстрували кримінальне провадження. Розслідування вестимуть і щодо інших закупівель.

В мерії кажуть, на райони управи не мають. За вивчення історії з купівлею барабанів та сковорід для укриття взялися й депутати Київради. А Дніпровське Управління освіти не зупиняється, перед літніми канікулами для укриттів закупили дитячі конструктори на 950 тисяч гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.